tip

Fejl i Google Analytics rammer alle – men få er klar over det

Skrevet af Esben Rasmussen i Google Analytics, Tag Manager     Comments Ingen kommentarer      
maj
30

Google Analytics har en iboende fejl som giver stort set alle forkerte tal – men bare rolig. Jeg beskriver, hvordan du selv løser det – og hvis du bruger Google Tag Manager, kan du i bunden hente løsningen, så den nemt kan importeres i Google Tag Manager.

Men lad os starte med, hvorfor det er kritisk

Arbejder du med content marketing – f.eks. via en blog, nyheder, opskrifter, selvhjælpsartikler eller på anden vis indhold, hvor det essentielle er, om brugeren læser det, så er du med garanti også ramt af de forkerte tal, når du måler effekten af dit indhold. Da vi (hos Kamstrup) rettede vores sporing, ændrede vores tal sig med 59% – en ret markant forskel (se billedet herunder)!

Klik for stort billede

En iboende fejl i Google Analytics gør, at ingen kan stole på tallene fra Google Analytics – med mindre man justerer på sin sporing. Vi brugte de påvirkede tal som PI’er – vel vidende, at der var en risiko for, at de var forkerte… Men da vi fik implementeret rettelsen, blev vi alligevel overraskede over, HVOR forkerte vores tal tidligere havde været.

Fejlen rammer alle men særligt B2B og nyhedsformidlere skal passe på

Her får du først en kort forklaring på, hvorfor specielt B2B-virksomheder og nyhedsformidlere ofte er ramt af denne fejl:

I Kamstrup, hvor jeg arbejder, er vi en B2B virksomhed, hvor vi på hjemmesiden ikke har hårde KPI’er som f.eks. webshops. Vi har ikke nogen købsfunktion på hjemmesiden og kan derfor ikke måle på nogen kvitteringsside. MEN vi kan måle på, om vores indsats inden for content marketing giver værdi til brugerne – altså om det læses.

Derfor er det vigtigt i en B2B verden at måle på hvor langt ned på siden brugerne scroller og hvor lang tid de bliver på vores sider, da det indikerer, hvilket indhold der konsumeres og dets evne til at fastholde brugerens opmærksomhed… Og det er her, vi rammer problemet.

Ser du, problemet er, at tallene for “Tid på siden” ikke er retvisende pga. Google Analytics’ metode til at beregne det.

En kort teknisk forklaring af fejlen

Den tekniske forklaring er, at når en bruger lander på side A og går til side B, så beregner Google Analytics tiden ved at kigge på hvad klokken var, da brugeren landede på side B og trække klokkeslættet fra for side A. Det giver en tidsforskel som er “Tid på siden”… MEN da den sidst sete side aldrig har nogen side efter sig, bliver “Tid på siden” aldrig beregnet for den sidst sete side… Og det er temmeligt uheldigt, da den sidst sete side ofte er den, hvor brugeren læser mest indhold (typisk fordi det var det indhold, som brugeren søgte).

Sådan kan du løse fejlen

Heldigvis beregnes “Tid på siden” ikke kun ud fra besøgte sider – men også ud fra “events” (“hændelser” på dansk), hvis de er sat op til at være “interaktions-events”.
For Kamstrup løste jeg derfor fejlen via Google Tag Manager for at sikre, at vi kunne få korrekte data. Måden jeg gjorde det på, var ved at implementere et stykke javascript, som bliver affyret på samtlige vores sider. Javascriptet benytter samme logik, som de trælse popups, der åbner, så snart du er ved at forlade en side. Dvs. i det øjeblik markøren forlader det aktive vindue i browseren, affyres der et event til Google Analytics (sat op som interaktionshit). Det eneste vi bruger dette event til, er til at sikre, at vi har et klokkeslæt på den seneste handling på vores hjemmeside.

Dataene taler for sig selv

Efter vi implementerede dette forøgedes vores gennemsnitlige “tid på siden” med 59%.

Klik for stort billede

Hvor den gennemsnitlige “tid på siden” var på 3 minutter og 8 sekunder før ændringen, var den efter ændringen 4 minutter og 59 sekunder. Alene ved at rette Google Analytics’ “fejl” på den sidst sete side blev vores data altså 59% mere præcise.

Alene ved at rette Google Analytics' 'fejl' på den sidst sete side blev vores data altså 59% mere præcise. Click To Tweet

Arbejder du derfor seriøst med content marketing, vil jeg kraftigt opfordre til, at du også får tilpasset din tracking på denne front.

Pas på din bounce rate

Ønsker du selv at sætte noget lignende op, så vær opmærksom på at definere en forsinkelse før dette virker, da din bounce rate ellers bliver meget lav og temmeligt misvisende. Fordi ligesom at et interaktions-event kan påvirke “tid på siden” påvirker det også, om et besøg tælles som et bounce eller ej.

Du må derfor forholde dig til, hvor lang tid du synes der skal gå på en side, før man kan sige, at brugeren er i gang med at læse/bruge indholdet og det derfor må anses som værende brugbart og taget i brug (og derfor ikke bør anses som et bounce længere). Dvs. hvis du synes, at dine artikler først kan siges at levere værdi, hvis brugeren er på dem i længere tid end 30 sekunder, så skal du sørge for, at der er en forsinkelse på 30 sekunder før du med et interaktions-event sporer om markøren forlader browserens vindue.

Kom nemt igang (med Google Tag Manager)

For at du nemt kan komme i gang, kan du herunder downloade den opsætning i Google Tag Manager, som jeg har bygget, der muliggør den langt mere præcise angivelse af “Tid på siden”.

Gør følgende:

  1. Hent container-indstillingerne til import
    Download Json-filen, som du senere skal importere i din Google Tag Manager. Højreklik på linket og vælg “Gem som…”
  2. Importér Json-filen i din Google Tag Manager
    Log på din Google Tag Manager og navigér til “Admin”. Under mulighederne for containeren skal du klikke på “Import container”. Har du brug for yderligere hjælp til denne del, kan jeg anbefale dette blogindlæg fra LunaMetrics: https://www.lunametrics.com/blog/2015/08/26/import-container-google-tag-manager/
  3. Opdatér med Google Analytics tracking ID’et fra dit eget website
    Når du har importeret Json-filen med Google Tag Manager-indstillingerne, SKAL du tilpasse variablen {{Insert GA tracking ID variable here}} med Google Analytics ID’et fra dit eget website.
    Du bør også forholde dig til variablen {{delay in seconds for cursor tracking}}, der har 15 sekunders delay, som standard. Hvis du ikke ændrer denne, vil der kun være bounces blandt de brugere, som bruger mindre end 15 sekunder på din hjemmeside. Når du ændrer dette tal, så husk på, at det blot skal være i sekunder. Dvs. hvis du ønsker at det skal være 2 minutter, skal du skrive 120.
  4. Test ændringerne og publicér
    Jeg anbefaler på det kraftigste at teste ændringerne ved at aktivere Google Tag Managers preview tilstand. Hvis alt er som det skal være, kan du publicere ændringerne.
    I nogle tilfælde kan scriptet sende to events, hvis markøren forlader vinduet sidelæns – men da det eneste formål med denne tracking er at få sendt mindst ét tidspunkt ind til Google Analytics, er dette ikke et problem.

Kudos til Brat Knutson for størstedelen af scriptet.

Vær OBS. på at min løsning pt. er afhængig af en markør i en eller anden forstand.

Dvs. hvis trafikken til dit website er 80% touch devices, vil min løsning i sin nuværende form kun have minimal effekt.

Hos Kamstrup er trafikken stadig domineret af desktop og derfor ser vi den klare forbedring. Se grafikken herunder for sammenligning mellem touch devices og desktop.

Klik for stort billede

Skriv kommentar

Please insert the signs in the image: